1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası

Güncelleme Tarihi: 27/03/2019

"1-7 Nisan Kanser Haftası 2019 Günümüz verilerine baktığımız zaman kanser hastalığından yaşamını kaybeden 8.8 milyon kişiden 4.3 milyon kişinin en sıklıkla 30-69 yaş arasındaki kişilerden oluştuğu bildirilmektedir. İnsan yaşamının en önemli, üretken ve en verimli dönemi olarak bu dönemde önemli oranda yaşam kayıplarının önüne geçilmesinin ve önlenmesine yönelik kanserle mücadelede hastalıktan korunma, erken tanıma ve teşhis, kaliteli tedavi hizmetlerine zamanında erişime yönelik hizmetler önem kazanmaktadır.

Kanserle ilgili sözler, Kanser ile ilgili sloganlar,kanser haftası sözleri

•Kanserden değil, geç kalmaktan kork.

• Erken teşhis hayat kurtarır.

• Kansersiz Yaşam Elinizde

• Kanserden Korunabilirsiniz

• Kansersiz Yaşama Doğru

• Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarabilir

• Meme Kanserinden Korunabilirsiniz

• Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayatınızı Kurtarabilir

• Kendinize Bir “Şans Verin, Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapın

• 20 Yaş Üstü Bayanlar Her Ay Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapıyor musunuz?

• Bayanlar Sağlığınız Parmaklarınızın Ucunda, Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapınız

• Personeli ve Halk Elele, Kanser Sana Güle Güle

• Sağlıklı Beslenmek Kanseri Önler

• Sigara kanserin en büyük tetikleyicisidir.

• Kanser, çoğalan bir orduya benzer.

• Kanser, küçük şikayetlerle başlar.

KANSER NEDİR?

Kanser, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalır. Organların işlevlerini yapmalarını engeller.

Halk sağlığı yönünden kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur.

Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını bilmek ve anlatmak gerekir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.

Kanser konusunda hastaya yardımcı olmak, hastalıkla ilgili araştırmaları desteklemek, doktorların eğitimine yardımcı olmak için 1947 yılında Ankara'da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu adı ile bir dernek kurulmuştur. 1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.

Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çok alkol ve sigara içenlerde, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalanlarda hastalık daha çok görülmektedir."