Bitlis'te Evde Bakım Hizmeti Çalışmaları

"BİTLİS (AA) - Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Evde Bakım Hizmet Birimi, yatalak ya da hastaneye gidemeyecek durumda olan kişilere ulaşarak muayenelerini yapıyor ve tedavi uyguluyor.

Sağlık Bakanlığınca uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında, Bitlis ve köylerinde yapılan çalışmalardan hastalar memnuniyet duyuyor.

Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan "Evde Bakım Hizmet Birimi", yatalak ya da hastaneye gitmekte güçlük çeken hastaların evlerine giderek hem muayenelerini yapıyor hem de gerekli tedavileri uyguluyor.

Birimde görev yapan bir doktor ve üç evde bakım teknikeri, belirlenen program doğrultusunda sağlık hizmetini kayıtlarındaki 125 hastayı düzenli ziyaret ediyor.

- "125 hastaya hizmet veriyoruz"

Ekipte görevli Evde Bakım Teknikeri Emrah Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde bakım hizmetinin 2010 yılından bu yana uygulandığını belirtti.

İl merkezi ve bağlı köylerindeki 125 hastanın evde bakım hizmetinden faydalandığını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Hastalarımızdan 100'ü il merkezinde 25'i de köylerde yaşıyor. Hastalarımızdan 40'ı yatalak. Hiçbir şekilde ayağa kalkamıyorlar. Hastalarımızı evlerinde muayene edip, tetkik ve tedavi uygulayarak pansumanlarını yapıyoruz. Ayrıca hasta yakınlarına eğitim veriyoruz. Acil durumlar hariç bizi aradıklarında gün içinde eve gidip hastalarımıza bakıyoruz. Onlar aramadan da yaptığımız program dahilinde düzenli olarak hastalarımızın evlerine gidip onları muayene ediyoruz."

- "Her zaman onlara dua ediyorum"

Geçirdiği rahatsızlık sonucu felç olan ve evde bakım hizmetinden faydalanan 65 yaşındaki yatalak hasta Nahide Demircan ise sağlık personelinin kendisiyle çok ilgilendiğini belirterek, "Eve gelen sağlık personelini kendi çocuğum gibi görüyorum. Her zaman kendilerine dua ediyorum." dedi.

Demircan'ın kızı Demet Demircan da 4 yıldır yatalak olan annesini muayene için hastaneye götüremediklerini anlattı.

Bitlis Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmet Birimine başvurduktan sonra sağlık personelinin annesini evde düzenli muayene ettiğini dile getiren Demircan, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık personelini annemin pansumanını yapıyor bize de gerekli pansuman malzemesini veriyor. Onlardan çok memnunuz. Allah razı olsun. İstediğimizde geliyorlar. Hatta istediğimizde annemi alıp hastaneye götürüyorlar. İşimiz bitince tekrar eve bırakıyorlar. Annemin pansumanını bazen unutuyoruz. Biz aramadığımızda onlar arayıp hastanın durumunu soruyorlar. Bize 'Niye aramadınız. Müsaitseniz hemen geliyoruz.' diyorlar. Bizimle çok ilgileniyorlar."